Türkçe | English

Kurumsal

SEKTÖRLER

Tekstil Halı Gıda Makine ve Metal Ayakkabıcılık Plastik Kimya Enerji Tarım ve Hayvancılık

Gaziantep Gıda Sektörü

 

 

 

GAZİANTEP

Gaziantep, 2012 yılındaki 5 milyar 879 milyon 414 bin $ ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir. (GAİB)

 

 

  • Gıda, Gaziantep’te tekstilden sonra 2. En büyük  sektördür.
  • 2010 yılı içerisinde  en fazla ihracat yapan  ilk 1000 firma arasında Gaziantep’te faaliyet gösteren 10  adet gıda  firması bulunmaktadır.
  • Gaziantep’teki firmaların %27’si gıda sektöründe faaliyet göstermektedir.
  • Gaziantep’ te son verilere göre, 362 adet gıda üretimi yapan orta ve büyük ölçekli üretim tesisi bulunmaktadır.              

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de işlenen

Makarnanın % 40’ı ,

Bulgurun % 40’ ı

 Mercimeğin % 60’ ı ,

 Antep fıstığının % 75’i

 

 Gaziantep’ deki üretimle karşılanmaktadır.

Gaziantep Gıda İhracatı (1000 $)

GAZİANTEP

2011

2012

Değişim %

Bitkisel Yağlar

500.022

617.659

24

Buğday Unu

308.810

325.168

5

Bisküvi, Pasta

202.889

254.572

25

Makarna

109.070

180.524

66

Kakaolu Mamüller

105.290

125.166

19

Şeker ve Şeker Mamülleri

43.646

54.696

25

Margarin

64.111

53.548

-16

Bulgur

42.656

40.300

-6

Mercimek

51.912

34.132

-34

İrmik

51.241

32.846

-36

Yağlı Tohumlar ve Mam.

6.864

25.527

272

Nohut

7.635

5.546

-27

Baharatlar

2.126

2.025

-5

Yemler

8.465

1.589

-81

Diğer Hub. Ve Mam.

181.442

271.682

50

Toplam

1.686.181

2.024.981

20

Kaynak: GSO

Gaziantep'te Tarımsal Üretim

Ürün

Ekilen Alan (Ha)

Verim (Kg/Ha)

Üretim (Ton)

Buğday

109.000

5.000

547.500

Antepfıstıgi

99.500

759

75.520

Zeytin

49.500

2.570

127.215

Pamuk

13.100

4.500

58.950

Arpa

47.000

3.000

141.000

Üzüm

22.000

5.000

110.000

Kırmızı Mercimek

10.500

1.500

15.750

Mısır

7.000

11.000

77.000

Kırmızı Biber (Kuru)

4.000

3.560

14.240

Nohut

13.500

1.500

20.250

Kaynak:GTO Rakamlarla Gaziantep 2012

 

 

Gaziantep’te Önemli Gıda Üretim Tesisleri

Üretim Konusu

Sayısı

Un Fabrikaları

39

Makarna ve Bisküvi Fabrikaları

10

Mercimek Fabrikalan

25

Bulgur Fabrikaları

42

Bitkisel Yağ Fabrikaları

45

Şekerli Mamuller

72

Turşu Ve Salça

13

Alkolsüz İçecekler

20

Baharat

42

Kaynak: GTO Rakamlarla Gaziantep 2012

 

 

 

MAKARNA

 

 

 

 

Makarna, sert durum buğdayından elde edilen irmiğin su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması, biçim verilmesi ve kurutulması suretiyle elde edilen oldukça besleyici ve uluslararası ticarette de rağbet gören bir gıda maddesidir. Gaziantep makarna üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda gelmektedir. Türkiye’nin toplam makarna üretiminin % 40’ı Gaziantep’te gerçekleşmektedir.

 

 

Makarna Sektörü İçin Muhtelif Pazarlar

En büyük Makarna İthalatçıları

Sıra

Ülke

Miktar (ton)

Değer (1000 $)

Birim Değer($/ton)

1

Amerika Birleşik Devletleri

300.969

486.779

1.617

2

Almanya

366.644

365.887

998

3

Fransa

290.004

316.037

1.090

4

Japonya

150.762

238.024

1.579

5

İngiltere

139.992

152.264

1.088

6

Kanada

92.947

135.291

1.456

7

İsviçre

43.526

102.842

2.363

8

Kore

86.694

87.919

1.014

9

Belçika

49.309

83.154

1.686

10

Avusturalya

47.224

81.482

1.725

Kaynak:FOASTAT 2010

 

 

Toplam 11,9 milyon tonluk dünya makarna üretimiyle İtalya en fazla makarna üretimi

yapan ülke konumundadır. İtalya’dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler

sırasıyla A.B.D., Brezilya. Rusya ve Türkiye’dir

 

ANTEP FISTIĞI

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün en güncel verileri olan 2010 yılı verilerine göre; dünyada Antep fıstığı üretiminde lider durumda bulunan ülke İran’dır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri son zamanlarda üretim tekniklerini ve sulama tekniklerini geliştirmek suretiyle üretim hacmini devamlı artırmış ve İran’a rakip konuma gelmiştir. Ülkemiz ise dalgalı üretim yapısı ile üretimin çok olduğu sezonda bu ülkelerin ardından üçüncü sırada yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde yetişen Antep fıstığı farklı bir biyolojik familyadan(Pistacia chinensis) olup, söz konusu ağacın meyveleri insan tüketimine elverişli değildir. Çin’de söz konusu bitkinin üretimine son yıllarda ağırlık verilmiş olup, bu bitki biyodizel yakıt üretimi çalışmaları için yetiştirilmektedir.

A.B.D.’de Antep fıstığı ağırlıklı olarak Kaliforniya eyaletinde yetişmektedir. Bu ülkeye fıstık ilk olarak İran’dan 1848 yılında getirilmiştir. A.B.D.’de Kirman ve Peter tipi Antep fıstıkları ağırlıklı olarak yetişen çeşitler olup, bu çeşitlere ilave olarak Ibrahmim, Ohadi, Safidi, Şasti ve Vahidi çeşitleri de vardır.

Dünya Antep Fıstığı pazarı incelendiğinde ürünün re-eksporta tabi olduğu, Hong Kong, Almanya, Holla, Lüksemburg gibi üretici olmayan ülkelerin de bu pazarda önemli rol oynadığı görülmektedir. (T.C Ekonomi Bakanlığı, Antep Fıstığı Raporu,2012)

 

 

 

 

dünya antep fıstığı ihracat rakamları (Bin $)

Sıralama

ülke

Değer (1000) $

1

İran

1.159.352

2

Amerika Birleşik Devletleri

632.881

3

Hong Kong, Çin

205.426

4

Almanya

156.862

5

Lüksemburg

103.913

6

Holla

85.122

7

Belçika

65.583

8

Suriye

25.035

9

Afganistan

14.225

10

TÜRKİYE

13.973

11

İtalya

12.938

12

Genel Toplam

2.524.011

Kaynak:T.C ekonomi bakanlığı, fıstık raporu, 2012

 

 

 

BULGUR

Bulgur üretimi, sert durum buğdayı ile gerçekleştirilmektedir. 2010/2011 yılı üretim rakamlarına göre dünya durum buğdayı üretimi yaklaşık 34,4 milyon ton olup Türkiye 3,8 milyon ton ile AB, Kanada ve ABD’nin ardından 4. Sırada yer almaktadır. Bulgurun Türkiye’de yıllık tüketimi kişi başına ortalama 12 kg düzeyindedir.  TOBB tarafından hazırlanan 2011 yılı kapasite raporlarına göre, ülkemizde 278 adet üretici bulunmaktadır.  Gaziantep bulgur üretiminde Türkiye’de ilk sırada gelmektedir. Türkiye’nin toplam bulgur üretiminin % 40’ı Gaziantep’te gerçekleştirilmektedir. (Bulgur Sektör Raporu,İpekyolu Kalkınma Ajansı, 2012)

 

 

 

Gaziantep’in Bulgur İhracatı

ÜLKE

KODLU MİKTAR

KG MİKTAR

FOB USD

IRAK  

49.132.881

49.133.026 

25.558.572 

SURİYE

11.924.499 

11.924.499 

6.581.971 

SIERRA LEONE  

4.277.000 

4.277.000 

1.768.007 

SUUDİ ARABİSTAN  

2.354.965 

2.354.965 

1.290.718 

LİBERYA  

2.021.000 

2.021.000 

977.474 

BELÇİKA  

1.626.346

1.626.346 

925.721 

İSRAİL  

1.714.904 

1.714.904 

812.234 

FRANSA  

1.152.965 

1.152.965 

738.351 

ÜRDÜN  

1.276.100 

1.276.100 

663.499 

K.KIBRIS TÜRK CUMH.  

675.004 

675.004 

417.929

ALMANYA  

661.753 

661.753 

408.829 

KAYNAK:GAİB 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En büyük bulgur ithalatçıları 2011

Sıralama

Ülke

Miktar (ton)

Değer(1000 $)

1

Irak

64.994

27.779

2

Haiti

30.168

12.404

3

Suriye

28.792

11.931

4

Almanya

8.938

7.340

5

Nijer

7.619

3.777

6

Belçika

4.076

3.719

7

ABD

1.459

1.188

Kaynak:Faostat

 

 

Gaziantep Bulgur Üretim Verileri(2010)

Çeşit

 Miktarı (kg)

Bulgur unu (yemeklik)

2.088.204

Bulgur (aşurelik)

125.000

Bulgur diri

280.000

Bulgur unu

296.920

Bulgur çekilmiş

497.423

Bulgur köftelik

981.362

Bulgur (şehriyeli)

3.103.359

Bulgur (pilavlık)

6.989.570

Bulgur (pilavlık)

748.739

Bulgur çekilmiş

29.957.108

Bulgur köftelik

2.519.590

Bulgur (şehriyeli)

2.423.260

Bulgur (pilavlık)

4.155.501

Bulgur köftelik

2.557.154

Bulgur çekilmiş

37.031.313

Toplam

93.754.503

Kaynak: Gaziantep Ticaret Borsası

 

 

 

 

MERCİMEK

Mercimek dünya baklagil tohumları üretiminde 5. sırayı almaktadır, bununla birlikte gün geçtikçe önemi artmaktadır. Tüm veya kabukları soyulmuş mercimek bulunduran, kaynatılarak veya buharla işlenerek tüketilen birçok yiyecek bulunmaktadır. Türkiye dünyadaki mercimek ihracatçısı ülkelerin en önemlilerinden birisidir. İhraç edilen mercimeklerin büyük bir çoğunluğu kırmızı iç mercimek şeklindedir.(Türkiye’de Mercimek Üretim Potansiyeli ve İşleme Teknolojisi Raporu). Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kırmızı iç mercimek tüketimi 4-5 kg olup, toplam tüketim 250.000-300.000 ton civarındadır. Gaziantep kırmızı mercimek üretiminde merkez konumunda olup Türkiye’de üretilen mercimeğin % 60’ı buradan karşılanmaktadır.

 

Dünyada Mercimek Üretimi

 

Ülke

Üretim ( $1000)

ÜRetim (m2)

1

Kanada

760.612

1.947.100

2

Hindistan

330.155

900.000

3

ABD

160.352

392.675

4

Türkiye

138.291

447.400

5

Nepal

58.704

151.757

6

Avusturalya

57.170

140.000

Kaynak:FAOSTAT 2010

 

 

 

Gaziantep’te  Yapılan Mercimek İhracatı(Kırmızı Mercimek)

ÜLKE

KG MİKTAR

FOB USD

IRAK

14.448.981

13.752.676 

URDUN

1.951.000 

2.175.315

SUUDI ARABISTAN

1.853.700

1.840.406

YEMEN

447.960

416.959 

MISIR

471.000

381.065

ALMANYA

202.961 

265.919

ISRAIL

233.000 

228.885

HOLLANDA

166.000 

227.434 

İTALYA

269.206 

224.565 

BELÇİKA

221.378 

213.027 

BİRLEŞİK KRALLIK

114.000 

142.159

FRANSA

104.920 

134.654 

PAKISTAN

154.500

133.050 

FİLİSTİN

125.000 

111.875

DİĞER ÜLKELER

4.029.687

2.110.503

TOPLAM

21.405.828

21.008.813

KAYNAK:GAİB, 2011

 

 

GAZİANTEP’TE GIDA SEKTÖRÜNDE YATIRIM FIRSATLARI

 

Gaziantep gıda sektörü giderek güçlenmesine karşın; belli başlı alanlarda yoğunlaşmış alt sektör yapısına sahiptir. Geleneksel olan bu ürünlerin yanı sıra aşağıda bahsi geçen ürünlerin imalatı önem arzetmektedir. Aşağıda yer alan ürünlerin çogunluğu  Gaziantep dışından ve/veya  ithalat yoluyla temin edilmektedir. Bu sektörlerde  yatırım yapıldığı takdirde hem iç pazarın ihtiyacı giderilecek hem de ihracat fırsatları doğacaktır.

•             Çocuk mamaları imalatı

•             Diyet ürünleri imalatı

•             Özel amaçlı beslenme ürünleri

•             Yaş sebze ve meyve işleme

•             Sebze-meyve kurutma

•             Dondurulmuş sebze ve meyve imalatı

•             Konserve, hazır çorba

•             Sebze meyve tozu ve suyu

•             Mantar imalatı

•             Sirke imalatı

•             Hayvancılık ve hayvansal gıdalar

•             Tatlı su balıkçılığı

•             Süt ürünleri imalatı

•             İşlem görmüş yumurta  vb ürünler.

 

GAZİANTEP’TE ÜRETİM YAPAN BÜYÜK GIDA FİRMALARI

                                                    

                       

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAKAMLARLA GAZİANTEP

  • Gaziantep’te 3 adet üniversite bulunmaktadır.
  • Gaziantep İlk 1000 ihracatçı firma arasında 53 firmayla Türkiye’de  4. sıradadır.
  • Gaziantep 1142 firma ile 172 ülkeye ihracat yapmaktadır.
  • Gaziantep  Kasım 2012 itibariyle 5,377 milyar dolar ihracatla Türkiye’de 6. Sırada gelmektedir.
  • Gaziantep 6.126 Km2 yüz ölçümüne sahiptir.
  • Gaziantep’te 2011 yılında iç ve dış hatlarda toplam 13.098 adet uçak seferi yapılmıştır.
  • Gaziantep’te  2012 nüfus verilerine göre 1.753.596 kişi yaşamaktadır.

 


Copyright 2013 GYDO

Anasayfa   |   İletişim

İncillipınar Mah. Muammer Aksoy Bulvarı Vakıflar İş Merkezi Kat:1-2-3 27090 Şehitkamil / GAZİANTEP

Tel : +90 342 231 07 01-02 Fax : +90 342 231 07 03 E-mail : info@investingaziantep.gov.tr